Bengt Alshalabi och Bengt Hällgren – Den rödhårige flyktingen.

Lör 12 okt kl 14 på Café Gjuteriet, Verkstadsgatan 1. Fri entré

Alshalabi o Hällgren
Den rödhårige flyktingen är den detaljerade och sanna berättelsen om en av de många flyktingar från Syrien som kom till Sverige 2015. Knappt tre år senare hade han lärt sig mycket bra svenska och kunde därmed berätta sin intressanta levnadshistoria.

I bokens första del låter Bengt Alshalabi läsaren uppleva hur det är att växa upp i Syrien och först gå i statlig och senare i religiös skola. Han berättar hur demonstrationerna under ”den arabiska våren” steg för steg utvecklas till öppet krig, och hur hans familj under svåra omständigheter tvingas fly till Jordanien. När möjligheterna att studera där visar sig vara obefintliga, bestämmer han sig för att tillsammans med några kamrater försöka ta sig till Europa. Läsaren får vara med om den dramatiska resan i gummibåt över Medelhavet och den fortsatta färden norrut genom Europa.

I bokens sista del berättar Bengt Alshalabi om sin tid i Sverige, om de svårigheter han möter men också om de möjligheter som öppnar sig för honom i det nya landet.