Gräva för demokrati – erfarenheter och problem kring grävande journalistik

Lö 16 feb kl 14. Café Gjuteriet. My Vingren, Morgan Schmidt och Peter Franke.
Entré: 80 (medlemmar:50 kr) Samarr. med Värmlands journalistförening

”Stopp. Denna byggnad har blivit förseglad av blågula band på grund av den svenskfientliga propaganda som sprids härifrån”. En tisdagsmorgon 2014 mötte medarbetarna på Värmlands Folkblad blågula band utanför sin entré. Bredvid fanns en tillhörande lapp med avsändare Svenskarnas Parti. Är det farligt att gräva för djupt inom vissa områden? Journalister lever farligt ute i världen. Men i Sverige?

My Vingren, uppvuxen i Karlstad, är en av deltagarna när Bokcafét ordnar en eftermiddag kring grävjournalistik. My och Daniel Öhman vann i höstas Prix Europa för bästa undersökande dokumentär med ”Bombattentaten, Säkerhetspolisen och nazisterna” och hon har tidigare närmat sig områden som varit farliga. 2014 belönades den researchgrupp som i Expressen avslöjade männen bakom hatinlägg i Avpixlat. Samma år nominerad till Stora Journalistpriset för ”SD och näthatet”. Ibland ifrågasätts resultatet av researchen. Som t ex ett program i höstas i TV 4:s Kalla fakta om Lilla Erstagården och dess behandling av svårt sjuka och döende barn. My Vingren har också en bakgrund som dramatiker och poet och har som sådan uppträtt inte bara på Dramaten utan även på Karlstad bokcafé…

2008 fick Morgan Schmidt på Värmlands Folkblad Värmlands journalistpris för avslöjandet om felaktigheter i regelverket kring plusjobb. Sen dess har han gjort flera uppmärksammade grävreportage, där han granskat kommunala upphandlingar. – I flera fall jag granskat kan det finnas korruption i bakgrunden, vänskapskorruption eller att någon fått pengar under bordet. Men det är svårt att bevisa. Morgan är numera chefredaktör för Värmlands Folkblad, men fortsätter granskande reportage. Han efterträdde Peter Franke, numera ledarskribent i VF, som är dagens samtalsledare.