Filosofiskt café med Carlgöran Holm

Filosofiskt café på museicafét: Blir man en bättre människa om man kan mycket?

Onsdag 29 mars kl 18-20, Fri entré
Vegetarisk soppa & bröd från kl 17.30 (80 kr). (Ät gärna den! Bokcafét är ekonomisk garant för 20 portioner. Det är vår hyra…)

Carlgöran Holm inleder ett samtal genom att berätta om den franska 1700-tals upplysningsfilosofen, författaren, kritikern, brevskrivaren, allvetaren Denis Diderot och hans arbete kring bl.a. den franska nationalencyklopedin.

Denis Diderot var en centralgestalt bland de franska upplysningsfilosoferna inte minst på grund av att han var en av redaktörerna bakom den franska nationalencyklopedin. Men Diderot var så mycket mer – böcker som ”Nunnan” ”Jacob fatalismen och hans husbonde” ”Rameaus brorson” var enligt många banbrytande och som teater- och konstkritiker visade han vägen mot en professionell kritikerroll. Diderot var som en vulkan med ständiga utbrott.

Den så kallade upplysningstiden ställde nya frågor – banade väg för det sekulariserade samhället, men var det rätt frågor och vilka svar har vi ärvt? Föds vi goda? Blir vi människor mer moraliska och empatiska om vi kan mer om vår omvärld? Frågorna är många och om upplysningens arv är du välkommen att resonera den 29 mars.