Elisabet Larberg: Om Andrea Andreen

Välkommen lördagen 7 november kl 15 till Gjuteriets café. Då berättar Elisabet Larberg, mångårig bokcafémedlem, om sin moster Andrea Andreen – radikalpacifisten, fredsaktivisten, läkaren och sexualupplysaren.

elisabeth Larberg2Andrea Andreens osannolika livshistoria innehåller äventyr nog för att vara stoff till en långfilm. Med radikala idéer och en outtröttlig glöd reste hon runt i Europa och till Indien och Kina och utmanade mer än en gång makthavarna. Inte minst när hon ingick i en kommission som 1952 reste till krigets Korea för att undersöka anklagelser om att USA:s armé använt biologiska vapen där. I västländerna och Sverige fick kommissionens rapport skoningslös kritik. Andrea Andreen hängdes ut som kommunist och vänner vände sig ifrån henne, i synnerhet efter det att hon 1953 hade tilldelats Stalins fredspris. I motsats till anklagelserna såg hon sig själv snarare som socialist och radikalpacifist och satte samverkan mellan alla länder och folk för avrustning som sitt mål.

Som diabetesläkare var hon bland de första att införa insulin i behandlingen av patienterna. För att styra behandlingen startade hon i Stockholm ett kliniskt laboratorium som hon kom att vara chef för ända fram till pensioneringen. Nu kommer den första biografin om pionjären och kvinnosakskvinnan Andrea Andreen, skriven av hennes syskonbarn Elisabet Larberg och Magna Andreen Sachs.

– Vi har velat lyfta fram Andrea Andreens liv och gärning för att vi tror att hennes
oförtrutna kamp för en bättre värld är en inspirationskälla för alla och envar som
idag vänder sig mot orättvisor, våld och skövling, säger Elisabet Larberg och Magna
Andreen Sachs.

Medarrangörer: SKV och Fredrika Bremer Förbundet.
Entré: 50 kr (medlem & stud 30 kr)
Boken finns att köpa på mötet eller direkt via http://www.widget.publit.com/andrea-andreen_ 1752 (120 kr)