Peter Fröberg Idling: Sång till den storm som ska komma

Peter Fröberg Idling i brev till bokcafét:

EN FOLKMÖRDARES BRUSTNA HJÄRTA
Fröberg IdlingI januari 1979 invaderade Vietnam grannlandet Kambodja och satte därmed stopp för det folkmord som på tre år dödat två miljoner människor. Pol Pot och hans röda khmerer drog sig tillbaka till djungeln, för att återuppta gerillakriget. Men vad var det som möjliggjorde katastrofen, var tog historien en vändning som förde till Dödens fält?

Jag hittade en sådan punkt, 20 år före Pol Pots revolution, då han ännu hette Sar, var en omtyckt gymnasielärare och förlovad med landets skönhetsdrottning Somaly. Det var 1955 och det första fria parlamentsvalet stod för dörren. Min roman ”Sång till den storm som ska komma” utspelar sig i de skälvande veckorna, när Somaly får upp ögonen för Sars politiska ärkefiende, vice statsminister Sary. I mitt föredrag tänker jag berätta om det triangeldramat och vilka förödande följder det kom att få. Hur man i romanform närmar sig en av det bloddränkta 1900-talets mest bloddrypande diktatorer. Och om ambitionen att skriva fram en värld som för alltid har gått förlorad.