Nina van den Brink – Jag har torkat nog många golv (om Maja Ekelöf)

Tisdag 22 nov kl 19.10 Arenan Bibliotekshuset

”Maja Ekelöf har till den lilla skara som kan kallas tongivande avvikare. Totalt apart även i sin samtid och ändå på något sätt djupt typisk för den. Hennes genombrott som författare liknar inget annat, men det var ett genombrott som liksom infriade samtidens längtan. Och samtiden är det svenska 1970-talet: en tid, ändå inte så avlägsen, då människorna tänkte och kände mycket annorlunda jämfört med idag pratade och drömde på andra sätt och då det möjligas ramar vara annorlunda placerade.

Nina van den Brinks biografi handlar både om en extraordinär och komplex klassresenär och om den tid som gjorde den möjlig. Till det komplexa hör inte minst att Maja Ekelöf vägrade genomföra klassbytet när genombrottet ”Rapport från en skurhink” fört henne till förlagen och salongerna i Stockholm. (SVT Nyheter Per Andersson)

Nina van den Brink är journalist, med bakgrund på bl a Dagens Industri, DI Weekend, Expressen och Fokus.