Jan Jörnmark: Övergivna platser

Lördag 8 oktober, Café Gjuteriet, Verkstadsgatan 1 på Herrhagen. Fri entré!

Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, presenterar tredje boken i en serie. Tidigare har han skrivit om digitalisering, stadsplanering och bostadspolitik. Det fanns ett mönster i de svenska brukssamhällenas upplösning som såg ut så här: fram till 1965 fanns ett industriellt band genom landet som sträckte sig från Bergslagen upp genom södra och mellersta Norrland. Där fanns mängder av företag, som alla ansågs stå för trygghet från vaggan till graven. Sedan började bolagen slås samman, samtidigt som de investerade i större anläggningar och lade ned dussintals bruk som blev omoderna.

Under det senaste halvseklet har Sverige förändrats på ett dramatiskt sätt. Övergivna platser – finalen, som har Värmlandsfokus, innehåller både historierna och fotografierna från platserna där den svenska samtidshistorien skapades.