Om romernas situation

Lördag 21 oktober kl 15 (obs) Gjuteriets café: Erika Oldberg & Gina Ionescu, Jag är Gina – en berättelse om överlevnad och skam i Europa. På engelska. Fri entré. Samarr. med ABF.
”– Erika, du vet inte allt som jag har varit med om. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det. Så människor får veta hur livet kan vara för någon som mig.
Runt 5000 utsatta EU-medborgare, de flesta romer från Rumänien och Bulgarien, bedöms finnas i Sverige. Överallt diskuteras deras närvaro. Varför kommer de hit? Ska man ge dem pengar? Verkar de i kriminella ligor? Bakom spekulationer, förstasidor och politiska utspel finns dessa människor som sällan, om någonsin, får göra sina röster hörda.
Hösten 2014 träffade journalisten Erika Oldberg den då 25-åriga Gina Ionescu från Rumänien, en romsk kvinna som försörjer sig på att tigga pengar på Sveriges gator. Hennes vardag är fylld av oro och längtan efter de tre sönerna hemma i Rumänien. Gina bodde i tältlägret Sorgenfri i Malmö och blev genom sin frispråkighet och formuleringsförmåga en frontfigur för lägrets invånare.
Det här är hennes berättelse. En skildring om ett liv där det minst dåliga valet är att resa till Sverige för att tigga. Boken om Gina är en viktig och gripande bok om en ung kvinna som mot alla odds lyckas överleva i en värld som inte har något till övers för sådana som henne.” (Förlagets presentation)

… en fin och fängslande bok som alldeles självklart lyckas vara både en lyhörd biografi och ett drivet samhällsreportage. Malin Krutmeijer, AftonbladetGina