Filosofiskt café: Döden och banden som finns kvar

Forskare om ålder

Onsdag 2 december. Museicafét kl 18.30-20
Döden och banden som finns kvar
Välkommen till terminens andra filosofiska café där vi tar oss tid att reflektera och diskutera kring ett mycket centralt begrepp i samhället – döden – tillsammans med Annika Jonsson, sociolog vid Karlstads universitet.

Intresset för döden verkar ha ökat de senaste åren. Under 2013 så dök SVTs serie Döden, döden, döden upp i rutan och fenomenet Death Café har nu spritt sig ända till Sverige. Det skrivs många böcker om hur den egna döden kan mötas och om sorgen när nära och kära dör. Men sedan så blir det ganska tyst. Vad händer när vardagen börjar ticka på igen, hur fortsätter de döda att finnas i och påverka våra liv? I dag studeras detta av forskare med hjälp av begreppet continuing bonds, fortsatta band. Begreppet har formulerats som en kritik mot idén att vi bör släppa taget om de som har gått bort för att kunna gå vidare. Forskningen som görs tyder på att det är mycket mer komplicerat än så.