Yvonne Hirdman till Café Gjuteriet

Lördagen den 21 november kl 15.00 på Café Gjuteriet, Verkstadsgatan 1
Yvonne Hirdman:  Medan jag var ung – egohistoria från 1900-talet

yvonne-hirdman_6Yvonne Hirdman är professor i kvinnohistoria och en av dem som lade grunden till kvinnoforskningen i Sverige. Detta är hennes självbiografi, en historia om ett spännande liv fyllt av kamp för kvinnans rättigheter.

Så här skriver hon själv om sig och sin bok: ”Jag är född 1943 mitt under kriget, av en utländsk mamma som flytt nazism och kommunism och en supersvensk pappa med rationalism och perfektionism som ledord. Jag var usel i skolan. Jag fick barn innan det fanns p-piller eller fri abort. Jag ramlade motvilligt in i den helmanliga akademiska världen och blev mot alla odds professor. Det är som att infria ett löfte till det unga jaget: att skriva den här boken. Boken om mig själv. En ego-historia tänker jag. Inte memoarer. Historia med egot i centrum men också världen som egot bor i, påverkas av, slåss emot. Ett Sverige från 40-tal till 90-tal, ett Sverige där kvinnors liv förändras från ett slags påbjuden husmoderlighet till allt större frihet och allt större ja, vad? Både rädsla och nänujävlarskanifåsepåfan.”

”Medan jag var ung är en biografi skriven med outsinlig energi, stark inlevelse och analytisk skärpa, ibland rent av gränsande till analytisk briljans.” Värmlands Folkblad.

Entré: 50 kr (medlem & stud 30 kr) Samarr. med Fredrika Bremerförbundet